2010-12-28

Alyvuogių tapenada

Laba,

po Kūčių ir Kalėdų valgau maisto likučius, per šventes tiek daug prisigaminau alyvuogių tapenados, tad teko neštis į darbą, su merginom ir suvalgėm, o ir tai ne viską, tai jau kiti kolegos padėjo damušti..

O pasidaryti tokią tapenadą labai paprasta, didelei kompanijai (apie 10 žmonių) reikės:
  • 300g. juodųjų alyvuogių;
  • 100g. žaliųjų alyvuogių;
  • 5 konservuoti ančiuviai;
  • 2 šaukštai kaparėlių;
  • Pora šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių.

Dar kiti deda česnako skilteles, bet aš nededu, man skanu ir taip.

Tapenada tepam ant baguettes, itališkos duonelės ir aišku atsidarome vyno butelį, SKANAUS!

Darbo pietūs, man labai skanu ant tapenados užsidėti kelis marinuotus agurkėlius

Bučiuoju..

2010-12-26

Pyragai kitiems metams

Jau pradėjau dairytis, kokių naujų pyragų prikepus (ir kitokių desertų, nebūtinai keptų), štai kas ateityje planuojama pas mane gaminti, na ir beabejo aprašyti savo BLOGe:
  1. Baltas pyragas.
  2. Apelsinų ir šokolado tiramisu.
  3. Šerbetas su vaisiais.
  4. Trupininis obuolių pyragas su ledais.
  5. Tinginys.
  6. Skysto šokolado pudingas.
  7. Rikotos pyragas.
  8. Kokosinio kremo gardėsis su karamele.
  9. Prancūziškas vyšnių pyragas.
  10. Portugališkas ryžių pudingas.
  11. Obuolių vyniotinis su vaniliniu padažu.
  12. Amerikietiškas batatų pyragas.
Kas mėnesį po vieną desertą, puikūs metai laukia :), kas į svečius?

Bučiuoju..

Šventėm prasidėjus... Kaip paruošti karštą vyną

Sveiki, mieli mano draugai, sveikinu visus su atėjusiomis Kalėdomis, gražių ir laimingų Naujųjų metų!

Šiemet Kūčios buvo ypatingos man tuo, kad pirmą kartą pati viską ruošiau, džiugu tai, kad nieko nenuvyliau, viskas buvo ne tik skanu, bet ir gražu. Kūčių vakarą su mama ir močiute šiltai ir ramiai praleidome, nors persivalgymas buvo garantuotas, o išgertas vynas apsuko galvelę :).


Kai karštas maistas buvo patiektas, jau nespėjau nufotografuoti, o ir pamiršau, nes visą dieną suktis virtuvėje - nelengva, nuovargis buvo didelis, bet malonus.
Čia vietoj eglutės, bet man vistiek gražu
Namie ir gėlės papuoštos
Dėkui Aistei ir močiutei, jų dėka kūčiukų nereikėjo PC pirkti, buvo namuose kepti
Kalėdų vištienos filė su bulvėm, paprika, cukinija ir grybukais, skanu!!!
Karšto vyno greit nebeliko
Beje, tobulai gavosi karštas vynas, iš tolimo spintelės kampo išsitraukiau karšto vyno asotėlį su specialia žvakute, kad vynas greitai neatšaltu. O Rimi radau labai gerus prieskonius karštam vynui Glühwein. Prieskoniai - Santa Maria, o pagaminimas visiškai paprastas:

  • Griežinėliais supjaustot citriną ir apelsiną
  • Gvazdikėlius, cukrų ir cinamono lazdeles sudėti į puodą (aš naudojau specialius prieskonius, todėl atkirai nedėjau šių ingredientų) 
  • Ir įpilti raudonojo vyno. 

Viską pašildyti, bet neužvirti! Pasakiška gerti žiemą, ypač per Kalėdas.

Šiltų vakarų,
Bučiuoju..

2010-12-23

Tas nuostabusis braunis

Turbūt dėl Brownie pradėjau domėtis pyragų kepimu, nereikia būti didžiu kulinaru, kad iškeptum tobulą Brownie. Aš kai dabar įgūdau, tai paruošimas man trunka apie 15min, kepimas 25-30min, na ir porą valandų palaikyti šaldytuve, kad sustingtų, nors kartais neištveriu ir valgau dar šiltą.


Ir nesvarbu ar vasara, ar žiema. Braunis tinka visoms progoms. Pradedam:

Reikės:
300 g juodo šokolado (vieną dėdu prabangų, 70 proc. kakavos, kiti du buvo po 40 proc.)
250 g sviesto
5 kiaušinių
400 g cukraus
3 šaukštų tamsios kakavos (bet kartais aš pamirštu įdėt, tai ne bėda)
180 g miltų
Druskos žiupsnio
Poros saujų įvairių riešutų
Indelis Rududu

Sviestą su šokoladu dedame į dubenį ir ištirpiname ant garų, t. y. verdančiame puode, kad garai kaitintų dubenį.
 Į kitą puodą sudedame kiaušinius, cukrų ir 2 min. paplakame. (Iki baltų putų plakti nereikia, tik  truputį, kad lengvos putų garbanėlės užsimestų).
Kakavą sumaišome su miltais. Galima miltus persijoti (jei už nugaros nestovi tinginys).
Sukapojame, stambiai supjaustome riešutus.

Truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę pilame į kiaušinių ir cukraus masę, sumaišome
Sudedame miltus, sumaišome. Supilame smulkintus riešutus.
Paruošiame skardą, kad kepimo popierius būtų paklusnus, reikia suglamžyti ir sušlapinti šaltu vandeniu, tuomet popierius prilips prie skardos, o bekepant išdžius
Išmaišytą masę pilame į kepimo indą/skardą
Kas keli cm įspaudžiame po Rududu šaukštelį taip, kad kiekvienas pyrago gabaliukas turėtų savo Rududu gabaliuką viduje.
Kepame 180˚C orkaitėje ne ilgiau 30 min. Šokoladainio viršus turi atrodyti tarytum dykuma, apdžiūvęs. Traukiame iš orkaitės ir paliekame pastovėti. O kai jau atvėsta, dedame į šaldytuvą ar nešame į kamarą. Ir pjaustome, kai jau atšalęs.

Už šį receptą reikia dekoti Beatai

Skanaus
Bučiuoju..

2010-12-21

Kūčiukai

Sveiki,

likus kelioms dienoms iki kūčių, Justinos pageidavimu, parašysiu kaip pasigaminti kūčiukus. Deja, šiais metais aš nebūsiu tobula šeimininkė, už mane tai padarys Maxima, na greičiausiai Rimi. Kai laiko nebeliko, o dar tiek daug reikia padaryti... Todėl Beata savo knygoje rašo, kad kūčiukus geriausiai išsikepti dvi savaitės iki Kūčių, kad dar spėtų sudžiūti ir kol neužgriūvo lavina pasiruošimo darbų.

Pirkiniai (4 asmenų šeimai ir +, aišku jei gaminsite giminei, tai dvigubinkite visus produktus):
  • 500g. miltų
  • 250ml pieno
  • 20g šviežių arba 7-10g sausų mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai aguonų
Produktai senoliai pasakytų turtuolių, nes protėviai kūčiukus gamindavo be kiaušinių ir pieno, bet mes juk išlepusi karta, ech tai ir pasimėgaukim.. O kas labai nori laikytis tradicijų, tai vietoj pieno keiskite į vandenį, o kiaušinį į papildomą šaukštą aliejaus.



  • Miltus persijojame, jie turi būti birūs, įgavę oro.
  • Pieną truputį pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros ir prisilietus neatrodytų per karštas, nei per šaltas. Mieles, jei šviežios, ištriname su žiupsneliu cukraus ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos ir greitai veikia, maišome jau su visu pienu.
  • Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi, aliejumi ir kiaušiniu, kad būtų vientisas plakinys. Į tą plakinį supilame sutrintas mieles, išmaišome. Tada beriame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome, išeina tirštoka, bet ne minkoma tešla. Dubenį tešla pridengiame švariu rankšluostuku ir statome šiltai kokiam pusvalandžiuim kad tešla pradėtų gyventi.
  • Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. Tešla jau tampa minkoma. Jei atrodo per šlapia, dedame dar truputį miltų, bet nepadauginame. Tešlą minkome bent 5 minutes, kad pasirodytų minkšta, blizgi, neliptų prie rankų. Tada vėl uždengiame, statome šiltai ir leidžiame padvigubėti, tai gali užtrukti valandą ar pusantros. Kai tešla iškyla, vėl suminkome, išspaudžiame iš jos orą, imame po nedidelį gabalėlį, vyniojame į volelį kuo mažiausią, pjaustome mažyčiais gabaliukais ir dedame į aliejumi pateptą skardą.
  • Kepame 190 laipsnių orkaitėje, kol iškepa. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, apytiksliai - apie 10 minučių.
  • Iškepusiems kūčiukams leidžiame ataušti ir dedame į kokį drobinį maišelį - tegul laukia savo eilės. Jie gerai laikosi keletą savaičių, pradžiūva ir aguonų piene brinkomi greitai nesukiūžta.

Gražių artėjančių Kūčių
Bučiuoju..

2010-12-19

Sūrio pyragas, toks kaip Coffee Inn

Laba,

Štai pagaliau jis pagamintas, tas tobulasis klasikinis sūrio pyragas, tiek svaigau ir taip taip, man pavyko, beje, kaip pirmą kartą manau visai vykęs, bent kas ragavo, tai nei vieno nusiskundimo neišgirdau, tik šūkčiojimus, kaip skanu.

Taigi pradedam, siūlau peržiūrėti video apie sūrio pyrago gaminimą, bent jau įsivaizdavimui kaip viskas vyksta, man labai padėjo gaminant pyragą.

Pagrindui:
  • 2 pakelius sausainių, aš perku paprastus lietuviškus, pvz. "Gaidelis"
  • 12 šaukštų ištirpdyto sviesto (beveik mažas pakelis sviesto)
Įdarui:
  • 1 stiklinė cukraus,
  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo,
  • 850 g sūrio su grietinėle PHILADELPHIA kambario temperatūros,
  • 2 maži kiaušiniai,
  • ½ stiklinės riebios grietinėlės,
  • ¾ arb. šaukštelio grynos vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų) 
  • Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
  • Paruošti pagrindą : sumalti sausainius ir sumaišyti su ištirpdytu sviestu. Plonai suspausti mišinį prie formos dugno ir iki kraštų vidurio. Dėti į orkaitės vidurį ir kepti 10 min., tada PILNAI atšaldyti. Tuo tarpu įkaitinti orkaitę iki 230 laipsnių. 
Aš malu sausainius per blenderį, jei neturi, sudėt sausainius į maišiuką ir su kočelu susmulkink
Sausainių dedam po nedaug, kad neliktų nesumaltų gabaliukų, 2 pakelius per 4 kartus sumalti - idealu
Jei neturi mikrobanginės, į bliudelį karšto vandens įmerk puodelį su sviestu ir maišyk
Nebesikankin su kepimo popieriumi: suglamžyk ir pakišk po šaltu vandeliu, popierius prilips prie skardos, o bekepant jis išdžiūs
sudedam sumaltus sausainius į skardą, nepamirškim kuo stipriau suspausti prie dugno
  • Paruošti įdarą: dideliame dubenyje sumaišyti cukrų su kukurūzų krakmolu. Įdėti sūrį ir išplaukti mikseriu arba kombaine iki minkštos konsistencijos.

Išplaktas įdaras turi būti vientisos masės, toks minkštos kreminės konsistencijos
  • Įkulti kiaušinį, supilti grietinėlę, vanilės ekstraktą ir dar paplakti.
  • Sudėti masę į formą ant pagrindo. Išlyginti paviršių.Kepti orkaitės centre kol viršus paruduos ir masė prie formos kraštų pradės kietėti- apie 20 min. Uždengti folija, jeigu paviršius per daug rudas ir kepti dar 20 min. Centras turi likti truputį minkštas (pajudinus formą drebėti kaip drebučiai). Vėliau įdaras sustings. Atvėsinti formoje iki kambario temperatūros. Tada įdėti pyragą į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms arba geriausiai- per naktį, o man skaniausias buvo po paros.
Visas toks negražus ir suskilinėjęs, bet vistiek beproto SKANUS
SKANAUS!!!

Palepinkit savo draugus, mylimuosius, tėvus, sesės ir brolius ir jie jus mylės amžinai :)
Ačiū už receptuką Viktorijai :), jau neberandu linkučio iš kur receptą paėmiau :)
Bučiuoju..