2011-02-06

Rikotos pyragas

Sveiki, šiandien dalinuosi rikotos pyrago receptu, dažnai skaniausi pyragai būna dar šilti, ką tik ištraukti iš orkaitės, bet šis pyragas skaniausias antrą dieną, kai jau atšalęs, o sūris įsigėręs į tešlą. Man labai patiko gaminti ir manau kaip pirmas pyragas visai vykęs, manau ateityje darydama šiek tiek patobulinsiu, dėsiu daugiau džiovintų vaisių, o ir riešutai labai tiktų į įdarą. Šis pyragas tai ne brownie, kur viens du ir pagaminai, pirma teks ruošti tešlą, vėliau mažiausiai 3 valandas laikyti šaldytuve, per tą laiką galima bus paruošti rikotos kremą, o pats kepimas užtruks apie 30-40min.


Taigi pradedam nuo tešlos gaminimo. Mums reikės:
  • 300g. miltų
  • 150g. sviesto
  • 25g. sviesto formai ištepti
  • 150g. cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • žiupsnelis druskos
  • 0,5 citrinos tarkuotos žievelės
Sudėkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druskos  ir sviestą supjaustytą kubeliais
Su pirštu galiukais sutrinkite sviestą, visa masė turi būti kaip duonos trupinukai, taip gaminama tešla iškepta bus labai skani ir traški
Į trupinukus sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir rankomis sumaišykite
Purenam purenam purenam
Sudedam 2 kiaušinius ir rankomis lipdome tešlą
Tešla turi susisukti į tokį rutuliuką, kad neliptų pirštai, sutepkite juos alyvuogių aliejumi, štai ir pabaigėm, uždengiam plevele ir dedam mažiausiai 3 valandom į šaldytuvą
 Kol tešla vėsta šaldytuve galime imtis įdaro, mums reikės:
  • 750g. rikotos sūrio
  • 4 kiaušiniai
  • 175g. cukraus
  • 100g. įcukrintų vaisių, aš dėjau smulkintų džiovintų papajų, ananasų ir abrikosų
  • 50g. juodojo šokolado
  • 0,5 citrinos tarkuotos žievelės
  • 1 apelsino tarkuotos žievelės
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 2 šaukšteliai likerio (aš dėjau Damų likerio, bet tinka įvairūs žolelių likeriai)
Sudedam rikotą, siūlau dėti į didelį indą, bus patogiau maišyti
Į rikotą įleidžiam 3 kiaušinių trynius, baltymų neišmeskite, nes jų prireiks. Suberiam cukrų, pjaustytus džiovintus vaisius, stambiai tarkuotą šokoladą, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškit prieš tai gerai nuplykite karštu vandeniu, kad visus mikrobus užmuštumėt), cinamoną.
Kepiau apvalioje skardoje, Rimi galima nusipirkti už ~5 litus, man labai patinka ji :), ok ok, tęsiam toliau..
Viską maišome labai atsargiai, o likusius kiaušinių baltymus suplakame iki standžių putų ir sumetam į masę, įpilam likerio ir vėl atsargiai maišome
Praėjus 3 valandom ištraukiam tešlą, košiojame iki 8mm plonumo ir atsargiai dedame į skardą, prieš kočiodami stalviršį apibarstykite miltais, nelips tešlą prie kočelo. Sudėjus į skardą šakute pasmaigykite tešlą. Beje, nepamirškite skardos ištepti sviestu.
Sudedame visą rikotos įdarą ir išlyginame
Iš likusios tešlos padarome juosteles ir uždedame ant įdaro. Kad juostelės gražiai paskrustų, vienu suplaktu kiaušiniu sutepkime jas.
Štai ir paruoštas kepimui :)
Kepame apie 30-40min 190 laipsnių temperatūros. Norėdami patikrinti ar jau iškepė, medinį pagaliuką įsmeikite į pyragą, jei prie jo prilips rikotos masės, reikėtų sumažinti orkaitės karštį ir pyragą dar kepti, kai įdaras pasidarys sausas.
Štai koks gražuoliukas :) ir labai skanus atšaldytas
Skanaus, o kas bandys gaminti, pasidalinkite įspūdžiais :)
Bučiuoju..

5 komentarai:

agnita rašė...

Labai gražus pyragas :) Aš irgo norėčiau tikį iįkepti kokią dieną :)

Sveikinu su dar vienu puikiai įgyvendintu receptu :)

Lauksiu daugiau :)

Agnytė

Daiva rašė...

Gražuolis :) Ačiū, Ievut. Reiks pabandyti ;) Aną savaitgalį kepiau Napoleoną...kiek darbo...

inga rašė...

Ievuze, kodel neberasai savo nuostabiojo blogo? Taip truksta skaniu ideju.. :)

Ievuze rašė...

Cia Shrekutis :) kaip inga pasirasineju kazkodel :)

Ieva P. rašė...

:) tai kad nelabai ką naujo kepiau, bet jau reiks reiks. Dariau cheesecake'ą ir brownie gimdės proga.