2010-12-21

Kūčiukai

Sveiki,

likus kelioms dienoms iki kūčių, Justinos pageidavimu, parašysiu kaip pasigaminti kūčiukus. Deja, šiais metais aš nebūsiu tobula šeimininkė, už mane tai padarys Maxima, na greičiausiai Rimi. Kai laiko nebeliko, o dar tiek daug reikia padaryti... Todėl Beata savo knygoje rašo, kad kūčiukus geriausiai išsikepti dvi savaitės iki Kūčių, kad dar spėtų sudžiūti ir kol neužgriūvo lavina pasiruošimo darbų.

Pirkiniai (4 asmenų šeimai ir +, aišku jei gaminsite giminei, tai dvigubinkite visus produktus):
  • 500g. miltų
  • 250ml pieno
  • 20g šviežių arba 7-10g sausų mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai aguonų
Produktai senoliai pasakytų turtuolių, nes protėviai kūčiukus gamindavo be kiaušinių ir pieno, bet mes juk išlepusi karta, ech tai ir pasimėgaukim.. O kas labai nori laikytis tradicijų, tai vietoj pieno keiskite į vandenį, o kiaušinį į papildomą šaukštą aliejaus.



  • Miltus persijojame, jie turi būti birūs, įgavę oro.
  • Pieną truputį pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros ir prisilietus neatrodytų per karštas, nei per šaltas. Mieles, jei šviežios, ištriname su žiupsneliu cukraus ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos ir greitai veikia, maišome jau su visu pienu.
  • Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi, aliejumi ir kiaušiniu, kad būtų vientisas plakinys. Į tą plakinį supilame sutrintas mieles, išmaišome. Tada beriame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome, išeina tirštoka, bet ne minkoma tešla. Dubenį tešla pridengiame švariu rankšluostuku ir statome šiltai kokiam pusvalandžiuim kad tešla pradėtų gyventi.
  • Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. Tešla jau tampa minkoma. Jei atrodo per šlapia, dedame dar truputį miltų, bet nepadauginame. Tešlą minkome bent 5 minutes, kad pasirodytų minkšta, blizgi, neliptų prie rankų. Tada vėl uždengiame, statome šiltai ir leidžiame padvigubėti, tai gali užtrukti valandą ar pusantros. Kai tešla iškyla, vėl suminkome, išspaudžiame iš jos orą, imame po nedidelį gabalėlį, vyniojame į volelį kuo mažiausią, pjaustome mažyčiais gabaliukais ir dedame į aliejumi pateptą skardą.
  • Kepame 190 laipsnių orkaitėje, kol iškepa. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, apytiksliai - apie 10 minučių.
  • Iškepusiems kūčiukams leidžiame ataušti ir dedame į kokį drobinį maišelį - tegul laukia savo eilės. Jie gerai laikosi keletą savaičių, pradžiūva ir aguonų piene brinkomi greitai nesukiūžta.

Gražių artėjančių Kūčių
Bučiuoju..

Komentarų nėra: